Demiroğlu Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik
Bölümü 2008 yılından bu yana ülkemizin eğitim-öğretim hayatına yetiştirdiği öğrencilerle
katkıda bulunmaktadır.
Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı; sosyoloji, psikoloji, ekoloji, iktisat-işletme gibi
sosyal bilimlerin yanı sıra kimya, biyokimya, biyofizik, hücre biyolojisi, genetik, fizyoloji,
anatomi, nörobiyoloji, gelişimsel biyoloji, üreme biyolojisi, besin teknolojisi gibi birçok bilim
dalı ve disiplinin etkileşiminin sonucunda ortaya çıkan ve sağlık alanında faaliyet gösteren bir
bilim dalıdır (Sağlık Bilimleri Temel Alanı Koşul No:101; Bilim alanı kodu: 1007).
Diyetisyenlik, uluslararası bir meslek örgütü olan International Labour Organisation (ILO)
tarafından 1961 yılında yapılan meslek sınıflamasında 0.69 kodu ile 1988 yılında ise 32.23
kodu ile standartlaştırılmış olup Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle
birlikte sağlık profesyonelleri içinde yer almaktadır.
Dört yıllık Beslenme ve Diyetetik lisans programını başarı ile bitirip “Diyetisyen”
unvanı alan sağlık profesyonelleri, bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını
değerlendirerek, onlara yönelik beslenme yöntem ve içeriklerini analiz edebilen, beslenme
planlaması yapan, beslenme alışkanlıklarını düzeltme konusunda yetkin olan ve beslenme
eğitimini yapabilen kişidir. Mezunlar akademik alanda çalışan kurumların yanı sıra, yataklı
tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakım evlerinde, ana-çocuk sağlığı kurumlarında, diyaliz
ünitelerinde, toplum sağlığı kuruluşları ve özel diyet polikliniklerinde yönetici, eğitici,
araştırıcı olarak görev almaktadırlar. Besin endüstrisi, okul, banka, lokanta, otel ve yemek
şirketleri gibi kuruluşlar, sağlık kulüpleri, güzellik ve spor merkezleri, spor kulüpleri gibi
kuruluşlar diğer çalışma alanlarıdır. Öğrenciler, Demiroğlu Bilim Üniversitesi Sağlık
Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan
yeterli sayısal puanı alarak girmektedir.
Artan ve yaşlanan nüfus, mevcut doğal kaynakların etkin kullanılamaması, değişen
yaşam tarzları ve standartları, dünyanın doğal kaynaklar bakımından taşıma kapasitesinin
aşılması gibi pek çok değişik etken, bugün sürdürülebilir optimum beslenmeyi daha da önemli
hale getirmiştir. Anne karnından, son güne kadar, bireyin karşılaştığı her tıbbi sorunda tıbbi
beslenmenin planlanması, uygulanması, sürdürülebilir olup korunması ve takip edilmesi
diyetisyenlerin en önemli görevidir.
Üniversitemizde dersler etkin ve interaktif olarak işlenmektedir. Öğrencilerimize
çekirdek müfredatta yer alan derslerin yanında, ileriki dönemlerde uzmanlaşmak istedikleri
branşlar adına özel seçmeli dersler sunulmaktadır. “Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve
Diyetetik Uygulamaları” dersi çerçevesinde öğrenciler, hastalığa özgü tıbbi beslenme
programları hazırlamak, “Menü Planlama” dersi içerisinde sağlıklı yemek tarifleri geliştirerek
teorik bilgiyi pratiğe aktarma becerisi kazanmaktadırlar. Bu beceriler ışığında, öğrenci
kulübümüz önderliğinde, beslenme laboratuvarımızda, tarif geliştirme yarışmaları
düzenlenmektedir. Üniversitemizde “Özel Durumlarda Beslenme”, “Egzersiz ve Spor
Beslenmesi” dersleri zorunlu; “Beslenme Destek Yöntemleri” gibi dersler ise seçmeli olarak
verilmekte olup, tüm mesleki dersler kendi alanlarında uzman ve saha deneyimli, tecrübeli
akademisyenler tarafından yürütülmektedir. Aynı zamanda, üniversitemizin yurt dışı öğrenci
değişim programları da mevcuttur.
Üniversitemiz Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri sağlığın korunması,
geliştirilmesi ve hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme
bilincinin yerleşmesini sağlayacak şekilde; Beslenme ve Diyetetik kökenli öğretim
elemanlarının yanı sıra alanında uzmanlaşmış tecrübeli öğretim elemanlarından eğitim alarak
mezun olmaktadır. Bölümde görevli öğretim elemanları, alanlarında başarıyı kanıtlamış,
ulusal ve uluslarası kabul gören dergilerde yayınları, kitapları olup, sahada 10-20 yıl deneyimi
olan kişilerden oluşmaktadır. Üniversitemiz, 4 yıllık lisans eğitimi süresince teorik ve
laboratuar dersleri yanında, 30 yıllık tecrübeye sahip afiliye hastanelerimiz olan Grup
Florence Nightingale Hastanelerinde geniş klinik uygulama olanaklarına sahip olan
öğrencilerimiz yaşamın her evresinde bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi,
iyileştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda
beslenme plan ve programları düzenleyen sağlık profesyonelleri olarak çalışma hayatına
katılmaktadırlar. Bölümümüzde yapılan bilimsel toplantılar, yıllık olağan Kariyer Günleri
toplantısı ve alanında bilinen konuşmacıların katıldığı konferanslar tüm öğrencilerimizin
katılımı ile gerçekleşmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak hedefimiz; bilimin ve gelişen teknoloji ışığında
uluslararası standartlarda güncel eğitim ve öğretim programları ile etik çalışmalar yürüten,
anlayan, düşünen ve sorgulayan; bireye ve çevreye önem veren, yaşamın her evresinde
bireylerin gereksinimlerine uygun, doğru, yeterli ve dengeli beslenme planları ve politikaları
üreterek sağlığın korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesinde rol alacak diyetisyenler
yetiştirmektir.