Diyaliz Bölümü

Diyaliz bölümü, diyaliz hastalarına yönelik yapılan tüm tedavi yöntemlerini kapsar. Böbrek yetmezliği sorunu yaşayan diyaliz hastalarının tedavisinde alternatif yöntemler uygulanır. Hastaların tedavisi genellikle bir makine aracılığı ile yapılır. Bu makinenin alanında uzman kişiler tarafından kullanılması gerekir. Diyaliz bölümü mezunları, makinenin kullanımında yetkinlik kazandıkları için diyaliz teknisyeni olarak hastalara yardımcı olur. Böbrek yetmezliği yaşayan hastaların özel bir beslenme programına uyması gerekir. Bazı yiyeceklerden uzak durmalı hastaların yararına olur. Diyaliz teknisyenli hastaların diyet programlarının hazırlanması konusunda da yardımcı olur.

Diyaliz Bölümüne Genel Bakış

Diyaliz bölümü, toplamda 2 yıllık eğitim sürecini kapsar. Eğer bölüm İngilizce olarak okunacaksa sürece hazırlık kısmı da dahil edilir ve eğitim süresi 3 yıla çıkar. Hazırlık kısmından önce öğrenciler İngilizce testine tabi tutulur. Eğer öğrenci testten yüksek bir puan aldıysa hazırlık okumasına gerek kalmadan direkt olarak bölüme başlayabilir.

Diyaliz bölümünde okuyan bir öğrenci ilk iki dönem diyaliz alanında teorik dersler alır ve bu alanla alakalı detaylı bilgi edinir. Üçüncü dönemde ise yaz stajı kapsamında hastanelerde ve çeşitli sağlık merkezlerinde diyaliz mesleğinin getirilerini deneyimleme fırsatı yakalar. Dördüncü döneme geçtiklerinde mesleki uygulama dersi sayesinde diyaliz alanında daha fazla tecrübe kazanır.

Fakültemizdeki diyaliz eğitimi tecrübeli eğitmenler tarafından verilir. Eğitmenlerimiz ders esnasında öğrencilerin kafasına takılan her türlü problemle ilgilenir. Öğrenciler staj zamanında genellikle kurumumuzun anlaşmalı olduğu hastanelere yönlendirilir. Bu sayede öğrencinin staj yeri bulma stresi minimuma indirilir. Ayrıca nitelikli hastanelerde staj yapıp tecrübe kazandıkları için mezun olduktan sonra iş bulma süreci hızlanır. Staj programında başarı gösteren öğrenciler, mezun olduktan sonra gerek duyulması halinde hastanelerimizin ilgili bölümlerinde çalışabilmeleri için değerlendirmeye alınır. 

Demiroğlu Bilim Diyaliz Bölümünde Okutulan Dersler

Diyaliz Bölümü, öğrencilerin kaliteli bir diyaliz eğitimi almasına imkan tanır. Bu doğrultuda tecrübeli eğitmenler aracılığıyla öğrencilerin çeşitli diyaliz dersleri almasını sağlar. Döneme göre öğrencilerin gördüğü dersler değişkenlik gösterir
.
Öğrenciler ilk dönem ağırlıklı olarak diyalize giriş ve temel mesleki uygulamalar dersini alır. Dersler sayesinde diyaliz ve mesleğin getirileri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olur. Bunların yanı sıra öğrenciler fizyolojiye giriş, anatomiye giriş, sağlık terminolojisi ve karamları, bilgisayara giriş derslerini görerek diyaliz alanında bir başlangıç yapmış olur.

İkinci döneme gelindiğinde ise diyaliz ekipmanlarının kullanımı ve bakımı dersi ile diyaliz makinesini nasıl kullanacaklarına dair fikir sahibi olur. İleri diyaliz dersi de öğrencilerin diyaliz anlamında daha kapsamlı bilgi edinmesini sağlar. Diyalizde farmakoloji, hastalık bilgisi ve temel beslenme ilkeleri dersleri de öğrencilerin ikinci dönemde gördüğü dersler arasında yer alır. Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi de fakültemizde ortak dersler çatısı altında öğrencilere okutulur.
Üçüncü dönem ise yaz stajının yanı sıra sağlık bilimlerinde deontoloji ve etik, mikrobiyolojiye giriş, diyaliz ekipmanlarının kullanımı ve bakımı-2, iç hastalıkları nefroloji derslerini kapsar.
 
Ortak ders doğrultusunda ise öğrenciler temel İngilizce ve herhangi bir seçmeli dersin sınavına girer. Öğrenciler son dönemde mesleki uygulama dersi sayesinde bol bol pratik yapma fırsatı bulur. Mesleki uygulama dersinin yanı sıra diyaliz alanıyla alakalı sadece sağlık kurumlarında iletişim hizmetleri dersini görür. Dördüncü dönem daha çok öğrencinin mesleğiyle alakalı pratik yapmasına odaklanır. Bazı seçmeli dersler de dördüncü dönem kapsamına girer. Diyaliz bölümünde okuyan bir öğrenci dört eğitim dönemini tamamladıktan sonra mezun olur.

Demiroğlu Bilim Diyaliz Bölümünde Sağlanan Olanaklar

Demiroğlu Bilim Üniversitesi, öğrencilerin konforlu bir eğitim hayatı geçirmesini esas amaç edinmiş bir kurumdur. Bu doğrultuda öğrencilere çeşitli olanaklar sağlar. Öğrenci rehberlik ve psikolojik danışmanlık merkezi öğrencilere sunduğu imkanlar arasında ön plana çıkar. Üniversiteye adapte olma ve öğrencinin okuduğu bölümü benimseme süreci oldukça stresli bir dönemdir. Öğrencinin stresi eğitim hayatında başarısız olmasına yol açabilir. Ancak üniversitemizin öğrencilere sunduğu psikolojik destek hizmeti sayesinde öğrenciler kaygı ve stresten uzak bir eğitim hayatı geçirebilir.

Öğrencilere sağlanan bir diğer imkan ise Erasmus programıdır. Erasmus programı sayesinde öğrenciler bir yandan farklı bir ülkede eğitimine devam ederken bir yandan da o ülkeyi keşfedebilir. Bu sayede eğitimin yanı sıra farklı kültürleri tanıma fırsatı da bulur. Öğrencilerin yeni bir dil öğrenmesi ya da öğrendikleri dili geliştirebilmeleri açısından da erasmus programı oldukça faydalıdır.

Kampüslerin tümü merkezi bir konumda yer aldığı için öğrenciler otobüs ve metrobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak okuluna ulaşabilir. Böylelikle yol için harcanan zaman ve ücret minimuma düşer.

Diyaliz Taban Puanları

Diyaliz bölümü, öğrencinin TYT puanı ile yerleşebildiği bir bölümdür. Diyaliz taban puanları yıldan yıla değişkenlik gösterir. Bu yüzden puan konusunda net bir bilgi vermek mümkün değildir İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde bölümün puanları daha yüksektir. Diyaliz sıralama listeleri her yıl açıklandığı için araştırma yaparak son 10 yılın sıralamalarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Üniversite olarak sınavda belirli bir başarı elde etmiş öğrencilere burs imkanı sağlıyoruz. Puanlar açıklandıktan sonra üniversitemiz ile iletişime geçerek burs miktarları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

TYT puanı ile girilebilen diyaliz bölümünün dikey geçiş imkanı bulunur. Hemşirelik ya da hemşirelik ve sağlık hizmetleri bölümlerinden herhangi birisine dikey geçiş yaparak önlisans eğitiminizi lisansa tamamlamanız mümkündür. Dikey geçiş imkanından yararlanmak için dikey geçiş sınavına girmeniz gerekir. Puanınızın yeterli olması durumunda üniversitenin ilgili bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.

Diyaliz bölümünden farklı bir lisans bölümüne geçiş yaptığınızda 4 sene eğitim almazsınız. Sağlık bölümlerinin bazı dersleri ortak olduğu için daha önce aldığınız derslerden muaf tutulursunuz. Bu sayede eğitim süreciniz daha kısa bir süreye inmiş olur. TYT sınavında olduğu gibi dikey geçiş sınavında da belirli bir başarı gösterirseniz üniversitenin ilgili lisans bölümlerinde burslu okuma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Diyaliz Bölümü ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular

Diyaliz Bölümü Nedir?

Diyaliz bölümü, böbrek hastalarının tedavisinde etkili rol oynayan diyaliz teknisyenlerini yetiştiren bir bölümdür. Teknisyenler, böbrek hastalarını diyaliz makinesine bağlar ve hastanın rutin kontrollerini gerçekleştirir. Bunun yanı sıra diyaliz makinesinin kontrollerini yapmak ve bir sorun olması durumunda ilgili kişilere haber vermek de diyaliz teknisyenlerinin görevleri arasında yer alır. 

Diyaliz bölümü kaç yıldır?

Diyaliz bölümü, öğrencilerin 2 yıl eğitim gördüğü bir önlisans programıdır. 2 yıllık eğitim süreci yaz stajını da bünyesinde barındırır. Diyaliz alanında öğrencilerin 20 iş günü boyunca staj yapması beklenir. İngilizce diyaliz bölümü okumayı tercih eden öğrenciler ise hazırlık senesinde dil eğitimi görür ve buna bağlı olarak eğitimin süresi 3 yıla çıkar.

Diyaliz Mezunlarının Çalışma Olanakları Nelerdir?

Diyaliz hastalarına hizmet veren çeşitli sağlık kuruluşları bulunduğu için diyaliz mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Mezun olan kişiler KPSS’ye girip atanarak herhangi bir devlet hastanesinde işe başlayabilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra özel hastaneler, diyaliz merkezleri ve farklı özel sağlık kuruluşların da diyaliz mezunlarının çalışabileceği yerler arasında bulunur. Çalışma alanları çok kapsamlı olduğu için diyaliz mezunu bir kişinin kendi alanında iş bulabilmesi daha kolaydır.